שמחה רבה? לא לכולם

הטור של ד"ר אילן גרין, מנהל המחלקה לרפואת המשפחה, לאומית שירותי בריאות. המחשה: freepik

תקופת האביב היא תקופה משמחת לרוב בני האדם, פחות קר בחוץ, הימים מתארכים ואפשר לצאת לטייל. אולם לחלקנו תקופת האביב מבשרת דווקא את ההיפך, תקופה של הרגשה לא טובה, נזלת, גרד, דמעת. תקופה שבה כל יציאה מהבית מבשרת התקף חדש של אלרגיה. למרות שלא מדובר בתופעה מסוכנת, היא יכולה לאמלל את מי שסובל ממנה. סקרים מראים שעשרים עד שלושים אחוז מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיות בדרגות חומרה שונות.

• מהי אלרגיה?

מערכת החיסון שלנו ערוכה להגן על גופנו. בכל פעם שגורמים זרים נכנסים לגוף (חידקים, וירוסים, או חומרים אחרים) מערכת החיסון יודעת לנטרל ולסלק את המזיקים. בקרב אנשים הסובלים מאלרגיה, מערכת החיסון מגיבה ביתר לחומרים שנכנסים לגוף אך בעצם לא מהווים איום עליו. חומרים אלו יכולים להיות אבקני פרחים, קרדית אבק הבית, עובש ועוד. חומרים אלו נקראים בשפה הרפואית אלרגנים. בעונות המעבר התופעה שכיחה ביותר עקב  האבקנים והאבק הנישאים באוויר.

אלו אלרגנים קיימים באוויר באביב?

האלרגנים הקיימים נישאים באוויר והם משתנים ממקום למקום על פי הצמחייה המקומית. בארץ נפוצים אלרגנים מעצי ברוש, תמר, עצי זית וצמחי לענה. 

מהם סימני האלרגיה?

תופעות האלרגיה יכולות להיות מגוונות, החל מנזלת (לרוב תהיה זו נזלת מימית ושקופה לעומת נזלת ירוקה המופיעה בזיהום), התעטשויות, דמעת ועיניים אדומות, גרד ופריחה מגרדת בעור.
האמת היא שאלרגיה יכולה להיות הרבה מעבר לסתם תופעה מציקה. לעיתים הנזלת גורמת לריח לא נעים בפה ולפגיעה בחוש הריח והטעם. אלרגיה פוגעת באיכות השינה ויכולה לגרום לעייפות במהלך היום, היא פוגעת ביכולת הלימודית ובריכוז בקרב ילדים ופוגעת בפרודוקטיביות בעבודה. מחקרים מראים שאלרגיה היא סיבה שכיחה להיעדרות מעבודה. במקרים מסויימים היא יכולה להביא לדלקת של הסינוסים או דלקת ריאות.

האם יש בדיקות לאלרגיה?

לרוב רופא המשפחה יכול לאבחן את הבעיה על סמך התלונות ובדיקה גופנית אך לעיתים יש צורך בבדיקות כדי להבין מה גורם האלרגיה.  אבחון אלרגיה הוא פשוט ונעשה במרפאות אלרגיה באמצעות תבחין עור שבמהלכו מטפטפים נוזל המכיל אלרגנים שונים על האמה ובאמצעות דקירה מחדירים את האלרגנים לעור. עוצמת התגובה המקומית בעור מעידה על אלרגיה. לעיתים ניתן לאבחן אלרגיה באמצעות בדיקת דם לאיתור רמות נוגדנים ספציפיים לאלרגנים שונים. סוג הבדיקה נקבע על ידי האלרגולוג על פי החשד לגורם לאלרגיה. 

כיצד ניתן לטפל באלרגיה?

הצעד הראשון בטיפול הוא מניעה. במידה וידוע מה האלרגן, ניתן לנסות ולהימנע ממגע עימו (פרח מסויים, דשא וכו'). במידה וההימנעות אינה מספיקה או אינה אפשרית קיימים כיום מגוון טיפולים לאלרגיה. לרוב ניתן לתת כדורים אנטיהיסטמינים שמונעים את התגובה האלרגית. התרופות מהדור הישן גרמו לעייפות ונימנום אולם תרופות מדור חדש יותר הן בעלות מעט מאד ת.ל. והינן בטוחות ויעילות. ניתן להיעזר גם בטיפול מקומי באמצעות אנטיהיסטמינים הניתנים דרך האף או העיניים (בתרסיס או בטיפות) או נוגדי דלקת כגון סטרואידים הניתנים דרך האף.
במידה וטיפול מקומי או כדורים לא עוזרים, ניתן לטפל באימונותרפיה. המדובר בחיסון לאלרגן. הטיפול ניתן במרפאות אלרגיה באמצעות הזרקה תת עורית של האלרגן במינונים הולכים ועולים כדי להביא לסבילות של מערכת החיסון כנגד האלרגן. זהו טיפול ממושך מאד (מעל שנה) אך זהו הטיפול היחיד שיכול ממש לרפא את המחלה ואינו טיפול סימפטומטי בלבד. כיום יש ניסיונות לפתח טיפולים אימונותרפים באמצעות מתן  האלרגן דרך הפה ולא בהזרקה אך הטיפול עוד לא בעל יעילות כמו הטיפול האימונותרפי הקיים כיום. 

כללית: חייה של מטופלת ניצלו בזכות עירנותו של הדימותן (רנטגנאי)

|

עברנו את פרעה, נעבור גם את זה?

|