לידיעת הזמר דודו אהרון: הסכם ממון טרום נישואין

לאחרונה עלה לכותרות הסכם הממון בהקשרים שונים בתקשורת. עו"ד סיוון אוחנה בטור שלה, עושה לכם סדר בנושא. המחשה: אתר פיקסביי

הסכם ממון לפני נישואין הינו חוזה משפטי ייחודי, אשר עליו מומלץ לזוגות העומדים לפני נישואין לחתום לפני החתונה, על מנת להגן על זכויותיהם למקרה של גירושין. עסקינן במסמך משפטי, אשר הינו מקובל בכל רחבי העולם הנאור, ואף במדינת ישראל, מאז ומתמיד.
בשנים האחרונות, הסכם ממון כבר אינו דבר חריג, אלא הפך ליותר ויותר נפוץ ומקובל בחברה הישראלית.

• מטרות הסכם הממון

לעריכת הסכם ממון לפני נישואין שתי מטרות בולטות. הראשונה – הסכם ממון לפני נישואין יחסוך לבני הזוג מלחמות והליכים משפטיים יקרים ומתישים למקרה שיחליטו בעתיד להתגרש, ומבטיח להם, כי בעזרת הפלטפורמה המשפטית של הסכם הממון יוכלו להסדיר את ענייני הממון שלהם, תוך הבטחת חלוקה הוגנת ועניינית.
זוהי מטרה מבורכת ומובנת מאליה, אותה קל יחסית להציג בפני הצד השני. השנייה- זו גם המטרה הבעייתית יותר, אשר תכליתה להגן על הצד האמיד יותר ולהבטיח, כי בעת גירושין יישאר בעל ההון האישי שלו ולא ייאלץ לחלקו, בעל-כורחו, עם הצד השני, במקרה של גירושין.

• הקניית תוקף להסכם הממון

כדי שלהסכם ממון לפני חתונה יהא תוקף משפטי, לא מספיק שהצדדים יחתמו עליו, אלא יש לבצע תהליך של אישור משפטי. ניתן לאשרו בכל אחת מן הדרכים שלהלן: אישור ע"י בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני; אישור אצל רשם הנישואין; אישור בפני נוטריון.

סיוון אוחנה
סיוון אוחנה

והנה לפניכם מקרה מעניין שהגיע לפתחו של בית המשפט והוכרע לאחרונה והוא ממחיש את חשיבות עריכת הסכם ממון כראוי. המדובר בגבר ואישה שנישאו בשנת 2008 והביאו לעולם שלושה ילדים. בדצמבר 2010 הם רכשו דירה משותפת. כעבור כארבע שנים עזב האיש את הדירה.
האישה יזמה מספר הליכים משפטיים, ביניהם תביעה למזונות אישה, משמורת ומזונות הקטינים, וכן תביעה לגירושין. הליכים אלה הסתיימו והשניים התגרשו בסוף 2015.
באותה שנה הגיש האיש תביעה בביהמ"ש לענייני משפחה בירושלים, בה העלה טענות בנוגע להסכם ממון שעליו חתמו השניים לפני שהתחתנו.
התובע טען כי בהסכם הוסכם בין היתר כי כל צד ישמור על נכסים שהביא לנישואין – מה שנקרא "משטר של הפרדה רכושית", וכן כי במקרה של רכישת דירה, השקעתו של כל צד תהיה שייכת לו.

 


הסכם ממון לפני חתונה יאפשר לצד האמיד לדעת, כי בן או בת זוגו מתחתנים עמו לא מאהבת הכסף (ולמצער, יפחית שיקול זה), אלא מאהבתת האדם עצמו, ובכך יסייע לשקט, רוגע ובטחון במהלך חיי הנישואין.


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


לטענתו, הוא השקיע ברכישת הדירה כ-600,000 שקל שקיבל בירושה מאביו המנוח, ואילו אשתו לשעבר (הנתבעת) השקיעה 100,000 שקל שקיבלה במתנה מאביה. משכך, התובע טען שיש למכור את הדירה, להחזיר לכל אחד את ההשקעה שלו ואת היתר לחלק שווה בשווה.
הנתבעת טענה בין היתר כי התובע לא השקיע בדירה כספים שקיבל בירושה. לטענתה, חלק שולם בכספים משותפים של הצדדים ועוד 125,000 שניתנו לה במתנה על ידי אביה. לטענתה, התובע עשה שימוש בכספים שירש לצרכיו הפרטיים והעסקיים, ולא השקיע אותם ברכישת הדירה. בנוסף, היא טענה כי התובע בגד בה במהלך חיי הנישואין, ולפיכך בהתאם לסעיף פיצוי בגידה בהסכם הממון הוא חייב לה 100,000 שקל שיש לקזז מחלקו בכספי מכירת הדירה.
בנוסף, במהלך הדיון בתיק הנתבעת ביקשה לאמץ עמדה שלפיה משבחר התובע להפקיד את כספי הירושה בחשבון המשותף, הרי שבכך הוא הביע כוונה מפורשת לשתף אותה בכספים אלה.


הסכם ממון יוכל לאפשר מערכת יחסים שקטנה, נאותה ויציבה גם מול הורי בן הזוג האמידים ויעניק גם להם רוגע, כך שיוכלו לסייע לזוגג הצעיר במימון כספי ו/או עזרה ברכישת דירה, ללא חשש מה יעלה בגורל המתנות שלהם, במקרה של גירושין


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


בתחילת דבריו, השופט פליקס גורודצקי דחה טענה נוספת שהנתבעת העלתה בשלב מאוחר יותר, ולפיה ההסכם אינו תקף כיוון שלא אושר בבימ"ש ולא קיבל תוקף של פסק דין. בעניין זה השופט הבהיר כי ההסכם תקף ומחייב, וזאת היות שהוא נערך על ידי עו"ד לפני הנישואין, וימים ספורים לאחר הנישואין אומת על ידי נוטריון. בעיקרו של דבר, השופט קיבל את התביעה באופן חלקי. לאחר שעיין בגרסאות הצדדים ובראיות שצירפו, כולל תדפיסי חשבונות בנק, השופט השתכנע כי האיש אכן השקיע ברכישת הדירה חלק ניכר מן הירושה שקיבל – אולם לא 600,000 שקל אלא 500,000 שקל – בעוד שהאישה השקיעה 125,000 שקל. בהתאם, השופט הוציא צו לפירוק שיתוף בדירה, וקבע כי לאחר שהדירה תימכר כספים אלה יוחזרו אל הצדדים, כפי שנקבע בהסכם. בתוך כך השופט דחה את תביעת האישה לפיצויי בגידה, וזאת מאחר שאף על פי שהוכח בביה"ד הרבני (בהליכי הגירושין של הצדדים) כי התובע אכן בגד בה, לא הוכח שהבגידה היא שגרמה לגירושין – דרישה שצוינה מפורשות בהסכם כתנאי לחיוב בפיצויים אלה.

• יתרון בעריכת הסכם ממון: דילוג על המלחמות הכלכליות המשפטיות  בגירושים

לסיכום, תהליך גירושין הינו מורכב וקשה. הסכם ממון יכול לאפשר לכם לקבוע פלטפורמה משפטית מסודרת ומתוכננת מראש. באמצעות עריכת הסכם ממון לפני חתונה, בני זוג בעת משבר גירושין לא יצטרכו לעסוק במלחמות משפטיות למען הבטחת עתידם, אלא יהיו חופשיים להשקיע את האנרגיות, הזמן והמחשבות שלהם בעניינים החשובים להם הנוגעים לעיצוב חייהם לאחר הגירושין ושיקומם העתידי.
הסכם ממון לפני חתונה יסייע לכם בקיצור ופישוט הליכי גירושין, מאחר והרוב המוחלט של הדברים כבר יהא ברור וקבוע מראש. אין אינטרס כלכלי להתעמת במלחמות בבתי המשפט, שכן בעת משבר גירושין התוצאה המשפטית כבר ידועה ואין טעם לבצע ניסיונות של מחטפים ו/או לשקוע באשליות באשר לתוצאות משפטיות בלתי ריאליות בגירושין.
הסכם ממון לפני חתונה יאפשר לצד האמיד לדעת, כי בן או בת זוגו מתחתנים עמו לא מאהבת הכסף (ולמצער, יפחית שיקול זה), אלא מאהבת האדם עצמו, ובכך יסייע לשקט, רוגע ובטחון במהלך חיי הנישואין.
בנוסף, הסכם ממון יוכל לאפשר מערכת יחסים שקטנה, נאותה ויציבה גם מול הורי בן הזוג האמידים ויעניק גם להם רוגע, כך שיוכלו לסייע לזוג הצעיר במימון כספי ו/או עזרה ברכישת דירה, ללא חשש מה יעלה בגורל המתנות שלהם, במקרה של גירושין (ולדוגמא: ניתן לקבוע הסכם ממון הסדרי בנושא, כגון: שכעבור תקופת נישואין מסוימת, רכוש אות והעניקו במתנה יהפוך למשותף, או יירשם בעת גירושין על-שם נכדים, וכיו"ב).

גיוס חרדים לצה"ל – מהלך משפטי ראוי, האמנם?  

|