להתחסן או לא להתחסן נגד שעלת?

מומחי כללית מחוז צפון מסבירים על חשיבות חיסון השעלת. צילום: כללית

לאחרונה אנו עדים לעליה בתחלואה בשעלת, בעולם ובישראל. שעלת היא מחלה חיידקית מסוכנת במיוחד לתינוקות עד גיל חצי שנה. סיבוכי המחלה הם קשים וכוללים דלקת ריאות, דלקת מוח חדה ואף מוות.
יותר משליש מהתינוקות החולים בשעלת מתחת לגיל שנה, מתאשפזים בשל המחלה, חלקם ביחידות לטיפול נמרץ.
"המחלה מאופיינת בהתקפי שיעול שמסתיימים בשאיפת אוויר חדה עם צליל שרקני. כשהחיידק בא במגע עם רירית דרכי הנשימה הוא מתרבה וגורם להצטברות של ליחה צמיגה, והניסיון לפלוט אותה גורם להתקפי השיעול החזקים. התסמינים המוקדמים של המחלה, שעשויים להימשך כשבועיים לפני ההחמרה (התקפי השיעול), דומים לרוב לאלו של מחלה ויראלית, כגון נזלת או גודש באף, עיטוש, דמעת, שיעול יבש, כאבי גרון וחום. לרוב הם מתפתחים 20-6 ימים לאחר ההידבקות בחיידק (תקופת הדגירה)" מסבירה ד"ר ח'וזיימה ח'אמיסי אבו סיביה, זיהומולוגית המחוז.
תינוקות בחודשי חייהם הראשונים, אינם מוגנים באופן מיטבי מפני מחלת השעלת. חיסון נגד שעלת לתינוקות נכלל בתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות בישראל, והוא מקנה את ההגנה הטובה ביותר הקיימת היום למניעת המחלה. בתכנית החיסונים השגרתית לילדים במדינת ישראל ניתן החיסון הבסיסי במספר מנות במשך שנת חייהם הראשונה וזריקות דחף נוספות בגיל שנה ובמסגרת בית הספר. את המנה הראשונה של החיסון יקבל התינוק רק החל מגיל 6 שבועות. עם השלמת סדרה בסיסית זו מתפתחת אצל התינוק חסינות מספקת למחלה.
"ההגנה המומלצת הינה באמצעות מתן חיסון לאשה הרה בכל הריון לקראת סוף ההיריון בשבועות 27-36
חיסון האישה ההרה לקראת סוף ההיריון גורם לייצור מוגבר של נוגדנים ומאפשר העברת כמות מספקת מהם אל העובר וכך מוענקת לתינוק הנולד הגנה עד שיוכל לפתח בעצמו נוגדנים בעקבות מנות החיסון שיקבל. החיסון נגד שעלת יעיל, מונע הדבקה, מחלה קשה, סיבוכים ותמותה", משתפת מיטל אלבז, רכזת רפואה מונעת במחוז.