"אנחנו לא רוצים להיות החצר האחורית המזוהמת של ישראל"

נציגים ממושב רמת צבי בו אמורה לקום בעתיד תחנת כוח, יחד עם נציגי ישובים נוספים, ערכו השבוע מפגן מחאה בכניסה למועצה נגד יזמי האנרגיה. במקביל, חברי ועדת איכות הסביבה במועצה ממשיכים בתהליך לבחינת השפעות הקמת מיזמי האנרגיה, "אנו פועלים לגבש מדיניות בראייה כוללת בנוגע לכלל המיזמים, במטרה לבחון את השפעותיהם על איכות חייהם של תושבי הגלבוע ובכלל על הסביבה", אומר שחר תמיר מקיבוץ בית השיטה, חבר בצוות שהוקם במטרה לבחון את המיזמים שעל הפרק. ב"אדלטק", החברה שצפויה להקים את תחנת האנרגיה "כוכב תבור" במושב רמת צבי אומרים: "התחנה תייצר חשמל בייצור נקי ויעיל מגז טבעי"

ביום ראשון בערב נערכה במועצה האזורית גלבוע ישיבה פתוחה נוספת עם הנהלת המועצה והעומד בראשה עובד נור בנוגע לשינויים בתשתיות האנרגיה המתוכננות באזור בעתיד- לצד מיזמים שעל הפרק. אחד הנושאים המרכזיים שעלה בישיבה ובכלל על סדר יומה של המועצה, הוא הפרוייקט להקמת תחנת הכוח במושב רמת צבי על ידי יזמים פרטיים, לצד מיזמי אנרגיה נוספים שנבחנים.
בישיבה היום היו אמורים לשבת בבניין המועצה לצד נור, הנהלת המועצה וחברי ועדת איכות הסביבה והועדה המקומית בגלבוע גם נציגי יזמי חברת האנרגיה "אדלטק" שאמורה להקים את תחנת הכוח. בסופו של דבר, החליטו נציגי החברה שלא להגיע מסיבותיהם שלהם. תושבים בגלבוע, התכוונו לערוך לנציגים קבלת פנים שכוללת מפגן מחאה, לדבריהם בשל החשש שהתחנה תזהם את האזור.

המחאה בכניסה לבניין המועצה
המחאה בכניסה לבניין המועצה

לדברי מובילי המחאה הקמת התחנה תוביל לפגיעה באיכות חייהם ובבריאותם של תושבי רמת צבי, מולדת, טייבה, נאעורה וטמרה. עוד הוסיפו מובילי המחאה כי קיימות חלופות טובות הרבה יותר למיזם- דוגמת אנרגיה סולארית.
מתחנת כוכב התבור נמסר בתגובה: "תחנת האנרגיה כוכב התבור נועדה לתת מענה למחסור הצפוי בחשמל עקב העלייה בצריכת החשמל בישראל, ותייצר חשמל בייצור נקי ויעיל מגז טבעי. התחנה תעמוד בכל הדרישות והתקנים המחמירים ביותר בנושא איכות האוויר, הגנת הסביבה ומניעת זיהומים. נציגי היזמים יגיעו לכל דיון ענייני ומקצועי אליו יוזמנו, כפי שעשו עד כה." לאחרונה, בעקבות המאבקים "הירוקים", הוקם גם מטה מאבק שזכה לשם "שומרים על צפון ירוק".

• "היינו שמחים שהמשאבים היו מופנים ליזמי תיירות פנים והייטק"

אורי השילוני ממושב מולדת, חבר בפורום שומרים על הצפון שנוסד ביישוב עין דור ומרכז מטות מאבק "ירוקים" בצפון אמר השבוע: "המטרה במפגן שערכנו ביום ראשון במועצה היה לעורר מודעות ולקחת חלק במפגש עם ראש המועצה עובד נור שראוי לכל הפרגון על תהליך דמוקרטי של עירוב התושבים – בתהליך של קבלת החלטות משמעותיות לעתיד הגלבוע.


תמיר: "ערכנו במרוצת החודשים האחרונים מספר פגישות מעמיקות בנוגע למיזמים ובסופו של תהליך נציג את המלצותינו לראש המועצה ובהמשך למליאת הגלבוע. לאורך התהליך בחנו את כל מיזמי האנרגיה, בהם תחנות גז, טורבינות רוח ושדות סולאריים (פוטו-וולטאיים). ברור לנו שהיזמים לא ממתינים למוצא פינו"


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


השילוני: "בעת הנוכחית אנו חרדים מאוד לעתיד הגלבוע בעקבות מיזמי האנרגיה שעל הפרק. לתפיסתנו הם עלולים לשנות את פני העמק והגלבוע. תסריט האימה שלנו מצביע על כך שאם מיזמי האנרגיה הללו יוקמו אנשים פשוט ינטשו את האזור. במקום עמק ירוק נקבל עמק אפור ומזוהם. אנחנו לא רוצים להיות החצר האחורית המזוהמת של ישראל. במקום עמק מעיינות, נקבל עמק של נפט. אנחנו שואלים, מי ירצה לגור פה אם יקומו כל המיזמים שעומדים על הפרק? מעבר לכך יש פה גם איום על הדו קיום ביננו ותושבי הכפרים הערביים, שחוששים אף הם לבריאותם, באופן טבעי, כתוצאה מהקמת המיזמים הפוטנציאליים העתידים והיחסים יכולים להתערער. כבר עתה יש מתיחות עצומה ואדירה במושב רמת צבי, וזה יכול להידרדר למקומות לא טובים. לצערנו, תהליכים הזויים, מונעים מהמועצה להשפיע על קבלת ההחלטות בשטחים שבשטח שיפוטה. זה חסר הגיון לחלוטין. אנחנו יודעים שהמרחבים של הגלבוע קורצים ליזמים, אבל היינו שמחים שהמשאבים היו מופנים ליזמי תיירות פנים והייטק", סיכם שילוני.

• שחר תמיר: "ערכנו במרוצת החודשים האחרונים מספר פגישות מעמיקות בנוגע למיזמים"

לצד המחאה, ממשיכים בגלבוע בתהליך של בחינת כלל מיזמי האנרגיה שאמורים להשפיע על המועצה. שחר תמיר מקיבוץ בית השיטה, חבר בכיר בצוות שהוקם והוסמך לצורך בחינת ההשפעות וההשלכות של המיזמים ויו"ר הועדה לאיכות הסביבה במועצה אמר: "הקמנו את הצוות במטרה לבחון את כל מיזמי האנרגיה וזה כולל את אלה שמוקמים בידיעת המועצה ואלה שמקודמים על ידי יזמים פרטיים. אנו פועלים לגבש מדיניות בראייה כוללת בנוגע לכלל המיזמים, במטרה לבחון את השפעותיהם על איכות חייהם של תושבי הגלבוע ובכלל על הסביבה. ערכנו במרוצת החודשים האחרונים מספר פגישות מעמיקות בנוגע למיזמים ובסופו של תהליך נציג את המלצותינו לראש המועצה ובהמשך למליאת הגלבוע. לאורך התהליך בחנו את כל מיזמי האנרגיה, בהם תחנות גז, טורבינות רוח ושדות סולאריים (פוטו-וולטאיים).


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


תמיר: "ברור לנו שהיזמים לא ממתינים למוצא פינו ולכן פעלנו לקדם את התהליך בצורה מקצועית כמה שיותר מהר, ממש כמו מרוץ כנגד השעון. הנושאים נבחנו גם בכנסת מתוקף הידיעה כי למיזמי האנרגיה יש השפעות משמעותיות על מרקם החיים, כולל על התושבים, הסביבה, השדות, החי ועוד. כל ההליך הוא שקוף ופתוח לציבור שיכול לומר את דברו.
אנחנו חיים במדינה דמוקרטית ומי שמעוניין להשפיע ואכפת לו איך חייו ייראו בעתיד מוזמן לעשות זאת. בישיבה היום רצינו לשמוע את היזמים אחרי ששמענו מומחים מכל הסוגים, חלקם תלויים וחלקם בלתי תלויים. מלבד יזמי תחנת הכוח ברמת צבי רצינו גם לשמוע נציגים של היזמים הסולאריים והטורבינות. בקרוב כבר נתכנס למפגשי סיכום, אחרי שתהיה לנו תמונה כוללת נרחבת יותר. בתום התהליך נוכל גם להציג לראש המועצה מסמך עם המלצה על מדיניות".

• "המועצה תעשה הכול על מנת להגן על בטיחות התושבים"

במועצה האזורית גלבוע ערים לקולות בעקבות המיזמים שעל הפרק. בהודעה רשמית של ההודעה נכתב השבוע: "מוא"ז הגלבוע מקיימת בחודשיים האחרונים תהליך בחינה ולימוד מעמיק של היוזמות השונות לפיתוח אנרגיה והשלכותיהם. זהו תהליך פתוח, שקוף ומשתף עם הציבור, בסופו תגובש מדיניות המועצה בנושא. עד כה התקיימו 5 פגישות בהם נשמעה עמדת אנשי המקצוע וכמובן עמדת הציבור ונציגי היישובים.


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


עוד מלשון הודעת המועצה: "הכינוס ביום ראשון נועד להשמעת עמדת היזמים הפרטים. על אף שהובטח לכולם במה מכובדת בה יוכלו להציג את עמדתם, בחרה חברת אדלטק (יזמית תחנת כוח מבוססת גז), להודיע ברגע האחרון על היעדרותה מהמפגש. ככול הנראה אדלטק בחרה לעשות כך לנוכח הפגנה גדולה שארגנו תושבי רמת צבי כנגדה בפתח המועצה. המפגינים הוזמנו אחר כבוד למפגש עצמו, בו הודה להם ראש המועצה (עובד נור) על המעורבות החברתית והאכפתיות יוצאת הדופן והראויה לציון.
לאורך כל התהליך טובת הציבור, בריאותו, ואיכות חיינו עומדת לנגד ענינו. המועצה תעשה הכול על מנת להגן על בטיחות התושבים, ולא נתפשר על איכות חיינו. אנו מודים לתושבים על הרוח גבית שהם מעניקים לנו להמשך התהליך, בו נבחן בצורה הכי מקצועית ועניינית את טובת יישובי המועצה".