מתכוני סופגניות מיוחדות לחנוכה מהמטבח האיטלקי והאמריקאי

לקראת חג האורות- בשלנים מקיבוץ עין זיוון בצפון רמת הגולן מציעים מתכוני סופגניות מהמטבח האיטלקי והאמריקאי, מריטוצ׳י – סופגנייה איטלקית, ודונאטס סופגניה אמריקאית

סופגניית מריטוצ'י במילוי קרם וניל פרי העונה ופירורי פיסטוק. צילום: דינה נועה לרנר

חג החנוכה, חג נס פח השמן וניצחונם של החשמונאים במרד נגד היוונים, הוא גם החג הרשמי של הסופגניות הממולאות במילויים השונים. לרגל החג, הבשלנים מקיבוץ עין זיוון בצפון רמת הגולן, השף קונדיטור ובולנז'ר חיים לרנר מפודטארק 'פיצה דה קוואליטה', ואביבה זנדברג 'הבית של אביבה', מגישים לכם מתכוני סופגניות טעימות שונות טעימות  בהגשה קצת שונה מהמסורתיות.

מריטוצ׳י – סופגנייה איטלקית עסיסית במילוי קרם וניל, פרי העונה ופירורי פיסטוק

המתכון באדיבות חיים לרנר, שף קונדיטור ובולנז'ר- פודטארק 'פיצה דה קוואליטה'- קיבוץ עין זיוון, שאומר כי המתכון קצת יותר מאתגר ממתכונים אחרים של סופגניות, אבל ההשקעה שווה.

• המצרכים (כ- 20 יחידות)

750 גרם קמח לחם

60 גרם שמרים טריים

300 גרם מים

75 גרם סוכר

3.5 גרם מלח

90 גרם חלמונים

50 חמאה מומסת

להגשה: ריבה, ריבת חלב, אבקת סוכר 

• אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערת מיקסר שמרים מפוררים + מים + חלמונים
  2. מוסיפים את הקמח והסוכר ומעבדים ע״י וו גיטרה עד לאיחוד חומרים
  3. מוסיפים את החמאה המומסת ומעבדים עד ליצירת בצק. לפני הסוף מוסיפים מלח ומערבבים עוד מספר פעמים
  4. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח
  5. מרדדים את הבצק לעובי של 15 מ״מ וקורצים את גודל הסופגנייה שבו אנו מעוניינים
  6. מתפיחים שנית עד הכפלת הנפח
  7. מכניסים לאפייה בתנור בחום של 170 מעלות (כ-10 דק', להפוך באמצע) או לחילופין טיגון בשמן עמוק

• המצרכים לקרם וניל דיפלומט

500 גרם חלב

1/2 מקל וניל

60 גרם חלמונים

120 גרם סוכר

20 גרם קמח

25 גרם קורנפלור

5 גרם ג׳לטין

250 גרם שמנת מתוקה (לקצפת)

• אופן ההכנה

  1. מרתיחים חלב ואת מקל הוניל, כאשר מוציאים את התרמילים של המקל לתוך החלב ומשאירים גם את המקל
  2. טורפים היטב את החלמונים עם הסוכר ומוסיפים אל הקמח והקורנפלור
  3. כשהחלב בסיר רותח לצקת בין 1/3 לחצי מכמות החלב לתערובת החלמונים ולטרוף היטב (השוואת טמפרטורות)
  4. כאשר הסוכר נמס, מעבירים את יתרת התערובת לחלב הרותח ומערבבים נמרצות לאורך כל זמן הבישול
  5. מרגע רתיחת המסה כולה ממשיכים לבשל בערבוב כ- 2 דקות נוספות
  6. מבעוד מועד מערבבים ג׳לטין עם מעט מים חמים ומכניסים לקרם בעודו חם
  7. מסירים מהאש ומעבירים מיד לכלי נקי (שהוכן מראש). עוברים על גבי הקרם עם חמאה ומצמידים ניילון נצמד לקרם. לקרר מיד
  8. מקציפים 250 גרם שמנת מתוקה עם 10 גרם סוכר עד ליצירת קצפת
  9. את הקרם הקר יש לרכך במיקסר (וו גיטרה) במהירות בינונית ולקפל פנימה את הקצפת

פותחים סופגנייה לחצי (לא עד הסוף, כיס) ומחממים בתנור אפייה, מערבבים מעט מהקרם עם פרי העונה לבחירתכם (מנגו, תות), מכניסים מהקרם אל תוך הסופגנייה המחוממת. מצפים בפיסטוק טחון קלוי ומפזרים מעל אבקת סוכר. מומלץ לכסות ולשמור בטמפרטורת החדר.

דונאטס לחנוכה. צילום- אביבה זנדברג1
דונאטס לחנוכה. צילום: אביבה זנדברג

• דונאטס אמריקאים קלים להכנה

מתכון מאת אביבה זנדברג 'הבית של אביבה', קיבוץ עין זיוון

• המצרכים (24 יחידות)

50 גרם שמרים יבשים
360 גרם מים
2 ביצים
קילו קמח
תמצית וניל
80 גרם שמן קנולה
6 גרם מלח

• אופן ההכנה

1. בקערה שמים שמרים, מים וביצים ומעל מפזרים קמח, סוכר, 60 גרם וניל ומתחילים ללוש
2. מוסיפים את השמן ולבסוף את המלח
3. מתפיחים כשעה
4. מרדדים את הבצק על משטח מקומח וקורצים עיגולים ויוצרים חור במרכז
5. מתפיחים על נייר אפיה כחצי שעה
6. מטגנים בשמן עמוק

אפשרות נוספת להגשה: לצפות בממרח נוטלה/ריבת חלב/אבקת סוכר. אפשר לפזר גם קוקוס או שברי אגוזים מעל.