לקראת פורים: אוזני המן נימוחות ורכות מהאצולה

חג הפורים מתקרב בצעדי ענק, ורובכם בטח עסוקים בפרוייקט המשפחתי המסורתי של מציאת התחפושת המושלמת, שלא תמיד מותיר לכם זמן גם לאפות אזני המן למשפחה.
אז אל דאגה, לא חייבים לרוץ לקונדיטוריה- השף קונדיטור מיכאל אזולאי מאולמי ' אצולת העמק אוורסט' נרתם להקל עליכם את מלאכת אפיית העוגיות המסורתיות לפורים, קבלו מתכון קל להכנה לאוזני המן טעימים.

• מה מקור המאפה ושמו 'אוזני המן':

אוזן המן הוא מאפה העשוי מבצק מתוק וממולא בפרג, שוקולד או במילוי אחר. הוא נפוץ במיוחד בקרב יהודים עקב המנהג לאוכלו בחג הפורים ולצרף אותו למשלוחי המנות לרגל החג, על שמו של המן הרשע. ככל הנראה מקורו של המאפה הוא ממרכז אירופה, שעוצב בצורת כיסנים, ונקרא ביידיש המן טאַש- "כיס המן", ונהגה כך- homen tash. את הכיסנים מקובל למלא בפרג, אם כי כיום גם ממלאים אוזני המן  בשוקולד, בריבה, בתמרים, אגוזים וחלבה. בעבר היו ממלאים אוזני המן גם בשומשום. מן השם ביידיש ככל נראה התגלגל השם ועוברת לאוזני המן.
האגדה מקשרת בין צורת המשולש לבין צורת אוזן של המן הרשע לאחר תלייתו. במרוצת השני בכדי להקל על הגיית צמד המילים 'אוזני מן'  הוספה היא הידיעה למילה האוזן וכך הפך 'אוזן מן' לאוזן המן. פרט פיקנטי בהמשך למקור שמו של המאפה 'אוזן המן',  ב-1962 הציע הבלשן צחק אבינרי לקרוא למאפה הפורימי המבורתי אָזְנְמָן שלא "תפס" בשפה העברית.

• מצרכים לאוזני המן רכות ונימוחות:

שף קונדיטור אולמי אצולת העמק אוורסט מיכאל אזולאי
שף קונדיטור אולמי אצולת העמק אוורסט מיכאל אזולאי

200 גרם חמאה או מחמאה

350 גרם קמח  -שתיים וחצי כוסות

1 שקית אבקת אפיה

3 – חלמוני ביצה

10 גרם סוכר  – חצי כוס

1 – כפית סוכר וניל

3 – כפות מיץ תפוזים

• למילוי אוזני המן

שוקולד נוטלה או השחר העולה
מילוי פרג פשוט

תמרים

תמרים ואגוזים

ריבות בטעמים שונים


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


• אופן ההכנה:

לערבב את כל הרכיבים  במעבד מזון או ביד עד להפיכתו לבצק.
לאחר מכן לחצות את הבצק שהתקבל לשניים
לרדד את שני חצאי הבצק במרדד עד לקבלת עלה בצק מרודד
לקרוץ עיגולים מהבצק
להניח מילוי שבחרתם במרכז עיגול הבצק ולקפל למשולש
לחמם את תנור האפייה לחום בינוני  – 180 מעלות
לאפות עד לקבל תחתית מזהיבה

• עוגיות נפלאות נוספות שאפשר שאפשר להכין מהבצק: 

עוגיות חמאה – הגדלת כמות הסוכר
עוגיות סנדוויץ, עוגיות פרח ריבה, עוגיות פרח במילויים שונים