הצליל המוכר של ההתרעה בטלפון או הסירנה העולה ויורדת ברחבי, משאירים אותנו לא פעם עם דופק גבוה ותחושת חוסר אונים. ברגעים האלו, כשהמתח המצטבר מחפש פורקן מיידי, הדרך הקצרה ביותר להרגעה עוברת לא פעם דרך המטבח. "אכילה רגשית" היא מזמן לא רק מושג מקצועי, אלא תגובה טבעית והישרדותית של הגוף שלנו למציאות המורכבת של חודשי הלחימה.
אבל האם אנחנו חייבים לתת לתחושות לנהל לנו את התפריט?
מיה וינשטיין-טל, דיאטנית ומנהלת היחידה לתזונה במחוז צפון של כללית, מסבירה שאפשר גם אחרת. בתוך אי-הוודאות של המלחמה, היא מציעה לנו עוגנים של שליטה – החל מבנייה נכונה של סדר יום ועד לשדרוגים קטנים בקנקן המים – כלים פשוטים שיעזרו לנו למצוא את האיזון התזונתי גם כשהשגרה נראית רחוקה מתמיד.
• "מאוד מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה"
"חשוב להתחיל ולומר שאכילה רגשית היא מאוד טבעית ונורמלית בתקופה הזאת", מסבירה מיה. לדבריה, הכי חשוב בעת הנוכחית זה לבנות איזשהו סדר יום. "אם יש לנו סדר יום שאנחנו קמים אליו ואנחנו יודעים במה אנחנו הולכים פחות או יותר לעסוק היום, זה משפר את המצב ואז האכילה היא לא מרכז היום".
במקביל, היא מדגישה, כדאי להוסיף קצת הליכה במשך היום. "לא חייבים לצאת החוצה ולא להסתכן, אפשר בתוך הבית כל שעה לקום ולעשות 500 צעדים, ממש מקיר לקיר – אפילו שזה נראה לכאורה מצחיק, אבל זה מאוד מאוד משמעותי כי זה יכול להצטבר למספר לא מבוטל של צעדים. בנוסף, מאוד מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה. הירקות הם דלי קלוריות, מאוד צבעוניים וכל צבע זה חומר שהגוף צריך. הירקות דורשים מאיתנו לעיסה, זה מאט את קצב האכילה ואז אנחנו גם שבעים יותר. אפשר להכין אותם בכל הצורות – גם טריים, גם מבושלים, גם אפויים, מוקפצים – ממש כיד הדמיון".
• מה לגבי שתייה?
"בהקשר הזה הכי חשוב להיפרד מהשתייה המתוקה ולשתות מים! במקום זה אפשר להכין קנקן מים, עם לימון, אפשר לפרוס תפוזים, עלים ירוקים ואני אישית מוסיפה כל פעם פרי אחר ממש לפי העונה. רק לשתות לרוויה ולא להוסיף סתם קלוריות ריקות".
