זהירות: בשר בשחיטה שחורה ללא פיקוח

יותר מ-4 טון בשרים, לא מפוקחים, שמקורם אינו ידוע ושנשחטו ב"שחיטה שחורה" אותרו השבוע בסמוך לעפולה. הגילוי הנוכחי מצטרף לתפיסות רבות ואיתור של טונות בשר מסוכן למאכל המצוי במצב תברואתי מחפיר ומשווק לא פעם ללא היתרים או רישיונות. "אכילת בשר לא מפוקח יכול לסכן חיים ולגרום למחלות רבות", אומרת
ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז רפואי העמק

מפקחי היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, חשפו בסוף השבוע באזור שני מקרים של שחיטה שחורה ובהם בשר שהוחזק בתנאים אסורים, וניסיון הברחת בשר משטחי הרשות הפלשתינאית לגבולות ישראל.
במקרה הראשון מפקחי היחידה בשיתוף עם נציגי הרבנות איתרו בכפר סולם, סמוך לעפולה אתר שחיטה שחורה, ובו כמות של 4 טון צלעות ושומן כבש, שמקורם לא ידוע, בנוסף נמצאו במקום כ- 240 ק"ג בשר כבש ממקור לא מזוהה. בעל המקום, בשנות ה- 40 לחייו, הועבר לחקירה ונפתחו נגדו הליכים משפטיים. הבשר הועבר להשמדה על פי צו רופא.


"הבעיה לא מסתכמת בשחיטה השחורה, אלא בעיקר מאין מקורו של הבשר. רק בשנה האחרונה היינו עדים למגפה גדולה של 'ברוצלה' מחלה הנגרמת על ידי חיידקים מהסוג Brucella הנמצאים בבעלי חיים, ומדביקים בני אדם."


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


גם במקרה השני, איתרו מפקחי היחידה בשיתוף שוטרי משטרת זבולון אתר נוסף ביישוב בסמת טבעון, סמוך לקריית טבעון, ובו כמות של 200 ק"ג בשר עוף. בעל המקום, בשנות ה- 30 לחייו, הועבר לחקירה ונפתחו נגדו הליכים משפטיים. הבשר הועבר להשמדה על פי צו רופא.

• "מצב תברואתי מחפיר"

התפיסות הנוכחיות מצטרפות לגל תפיסות נוספות באזור העמקים ובכל רחבי הארץ. באופן טבעי עולה גם השאלה מה ההשלכות של בשר בשחיטה שחורה שלא נתפס על ידי רשויות האכיפה.
רואי קליגר, מנהל היחידה המרכזית לאכיפה וחקירות במשרד החקלאות ופיתוח הכפר: "משרד החקלאות פועל באופן מתמיד לשמירה על בריאות הציבור. בתוך כך, במקרים המדוברים פעלו העובדים ללא היתרים או רישיונות ובמצב תברואתי מחפיר. אנו רואים זאת בחומרה רבה, ולא נשקוט ונמשיך בפעילות חשובה זו".


ד"ר ביביאנה חזן,: "ההמלצה שלי היא לאכול בשר מבושל היטב והכי חשוב לרכוש אותו במקומות מפוקחים ומסודרים דוגמת רשתות שיווק מוכרות, באכילת בשר אסור לקחת שום סיכון"


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


ממשרד החקלאות נמסר, כי חל איסור על העברת מוצרים מן החי משטחי הרשות הפלשתינאית עקב חשש לבריאות הציבור, וכן, חל איסור על הפעלת מפעלי בשר ללא אישור ופיקוח. במשרד מבקשים מהציבור להקפיד לרכוש בשר במקומות מוכרים הנמצאים תחת פיקוח. בנוסף, יש להקפיד על מוצר באריזה מקורית, סגורה ונקייה עם התוויה וסימון של תאריך ייצור ותאריך פג תוקף.

ד"ר טוביאנה חזן
ד"ר טוביאנה חזן

ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז רפואי העמק מסבירה כי אכילת בשר לא מפוקח יכול לגרום למחלות רבות ובמקרים נוספים אף לסכן חיים. "יש חשש אמיתי לבריאות הציבור בצריכה של בשר לא מפוקח", אומרת ד"ר חזן, "הבעיה לא מסתכמת בשחיטה השחורה, אלא בעיקר מאין מקורו של הבשר. רק בשנה האחרונה היינו עדים למגפה גדולה של 'ברוצלה' מחלה הנגרמת על ידי חיידקים מהסוג Brucella הנמצאים בבעלי חיים, ומדביקים בני אדם. קבוצת הסיכון הם השוחטים של הבשר וגם מי שאוכל. הברוצלה יכול ל'התיישב' בפרקים, בשרירים, בעצמות ובמסתמי הלב. מכאן יכולות להתפתח מחלות קשות.

לדברי ד"ר חזן ההשלכות של הפעלת מפעלי בשר ללא אישור ופיקוח ושחיטה שחורה יכולים להוביל למחלות נוספות בהן טריכינוזיס, כתוצאה מהיטפלות של זחל התולעת טריכינלה, בדרך-כלל כתוצאה מאכילת בשר לא מבושל דיו. המחלה גורמת שלשול ובחילה ו"קיו-פיבר".

בשר בשחיטה שחורה
בשר שמקורו לא ידוע, ואינו מפוקח ומובל ומוחזק בתנאים ירודים יכול לגרום למחלות רבות ומסוכנות

"טריכינוזיס נמצאת בשרירים של בעלי חיים. נפגעים ממנה בעיקר כשאוכלים בשר לא מבושל. זו מחלה קשה עם שגוררת כאבי בטן, שלשולים, כאבי שרירים וחום. גם המחלה הזיהומי, 'קיו-פיבר' (Q fever), יכולה להוביל לחום, כאבי ראש ועלולה לגרום לסיכון לחולים עם מסתמים פגועים או מלאכותיים. במקרים מסויימים נדרשים חולים לקבל אנטיביוטיקה לתקופה ארוכה של שנה וחצי. ההמלצה שלי היא לאכול בשר מבושל היטב והכי חשוב לרכוש אותו במקומות מפוקחים ומסודרים דוגמת רשתות שיווק מוכרות. באכילת בשר אסור לקחת שום סיכון", סיכמה ד"ר חזן.