"בתחום שלי אפשר ללמוד מכל מקום: גם מאתלטיקו מדריד וגם מעפולה והגלבוע"

איך בונים כושר גופני ברמות הגבוהות ביותר, איך שומרים על שחקני נבחרת ישראל חדים, מהירים ומדויקים, ומה הקשר בין הצלחה בספורט להצלחה בחיים? ערן שדו, מאמן הכושר של נבחרת ישראל מכפר יחזקאל, משתף על הדרך שעבר, הגישות המקצועיות והחדשניות שאימץ, האתגרים שמניעים אותו, והחיבור הרגשי לעמק ולילדיו – על הדשא ומחוצה לו. וגם: איך האמונה הפכה לחלק בלתי נפרד מהמסע שלו

בעולם הכדורגל המודרני, ההצלחה לא נמדדת רק בכישרון הטבעי של השחקנים והטכניקה, אלא גם בכושר הגופני וביכולת להתמיד ולשמור על רמה גבוהה לאורך זמן. מתוקף זאת מאמני כושר תפסו מקום מרכזי בקבוצות השונות ובנבחרות, כשהם לא רק משפרים את יכולות השחקנים, אלא גם מסייעים להם להתמודד עם פציעות, עייפות נפשית וגופנית, עם תהליכי שיקום, ייעוץ בנוגע לסרגלי מאמצים ועמידה בסטנדרטים גבוהים מאוד.

ההתפתחות של תחום הכושר הגופני בשנים האחרונות מעלה את חשיבותו בעיני כל אנשי המקצוע והאימון. במקביל, ככל שהכדורגל הופך למקצועי יותר, נרקמים קשרים עמוקים בין התמקצעות בתחום הפיזי לבין הצלחה על המגרש.

אחד מאנשי המקצוע הבולטים והמובילים בתחום הכושר הגופני בישראל הוא ערן שדו, תושב המושב כפר יחזקאל שבגלבוע. אחרי שהחל את דרכו בקבוצות העמק, שדו ניצב כיום בעמדות מפתח מקצועיות, כמאמן הכושר של נבחרת ישראל.

 

"בחרתי להתמקד בעבודה בנבחרת"

שדו, בן 51, נשוי לאורטל ואבא לנבו, רוי וזיו. השניים הראשונים פנו באופן טבעי למגרש, עם ליווי צמוד של האבא מהיום שבעטו לראשונה בכדור בסלון ביתם המטופח ועד לימים אלה. נבו משחק בנוף הגליל ורוי ברעננה.

הקריירה של שדו מרשימה בכל קנה מידה והיא כוללת אימון קבוצות בישראל, זכייה מרשימה באליפות עם קרית שמונה, אימון של קבוצות בסין ובהולנד, וכאמור בשנים האחרונות הוא משמש בהצלחה כמאמן הכושר של נבחרת ישראל. מעבר ליכולות המקצועיות הפך שדו למאמן הכושר האישי של בכירי הכדורגלנים בישראל, כולל ערן זהבי, מנור סלומון, דור פרץ, ביברס נאתכו ועוד רבים וטובים.

בימים אלה מרבית הקשב של שדו מופנה לקמפיין המונדיאל שאותו פתחה הנבחרת מול נבחרת אסטוניה ונורבגיה. "אחרי שחזרתי מאימון בסין ובהולנד החלטתי שאני לא רוצה לאמן קבוצות בישראל", אומר שדו בראשית הראיון עמו:


"בחרתי להתמקד בעבודה בנבחרת ועבודה אינדיבידואלית עם שחקניה, לצד אימון, קידום וזמן איכות עם שני ילדיי, שגם הם משחקים."


הנבחרת מתכנסת חמש פעמים בשנה, ובכל תקופה יש רמות אינטנסיביות שונות, בהתאם לעונה. בחודשים האחרונים אני טס הרבה, פוגש את השחקנים שלנו באירופה, ארה"ב והמזרח והם מתאמנים תחת הדרכתי. מעבר לכך אני אחראי כל הנושא הפיזיולוגי, וזה כולל השתלמויות למאמנים, בקורס פרו, הכשרת מאמני יכולות גופניות, ביקור במועדונים ועם מאמנים במחלקות. המטרה היא לשפר ככל שניתן את היכולות הפיזיולוגיות של השחקנים".

ערן שדו בהתכנסות הנבחרת יחד עם מנור סלומון

 

איך התחושות בנבחרת עם פתיחת הקמפיין למונדיאל 2026?

"אני והצוות תמיד חיוביים ומסתכלים על ההתמודדויות כהזדמנות להמשיך ולהתפתח, בעיקר של השחקנים הצעירים ויש לנו לא מעט כשרונות מדהימים כמו אוסקר גלוך, דור תורג'מן, רוי רביבו ועוד שישחקו לצד השחקנים הוותיקים ודור הביניים. מאוד מאכזב שלא נוכל לארח פה מול הקהל האוהד שלנו. בכל מקרה אני מאוד אופטימי, זה מבחינתי הבסיס להצלחה. אמונה במטרה מבחינתי מאוד חשובה וזה סנטימנט שמלווה אותי לאורך כל הקריירה, עוד מתחילת הדרך בליגות הנמוכות בעפולה ובהמשך בקרית שמונה שאף אחד לא העלה על דעתו שתזכה באליפות ותשחק בצ'מפיונס ליג וזה קרה. אני יכול לומר שכבר אז כיוונתי למקומות שאני נמצא בהם כיום, וזה מסר שאני גם מעביר לשחקנים. אנחנו גם רואים שהשחקנים שלנו מצליחים מול הנבחרות המובילות באירופה, ואנו לא נתקלים בשחקנים עם כיווצי שרירים בדקה ה-60, או בירידות פיזיולוגיות משמעותיות. להפך, המחציות השניות שלנו יותר טובות ובכינוס האחרון ניצחנו את בלגיה בסוף המשחק ועשינו תיקו מול צרפת.


"אני באופן אישי מזהה שהשחקנים שלנו מתנהלים בגישה מרשימה בכל הנוגע להיבטים הפיזיולוגיים, באורח החיים שלהם, בתזונה, בשינה, בסדר היום שהם מנהלים וזה בא לידי ביטוי במגרש.הם יודעים שזו העבודה שלהם. הם מתקדמים ואנחנו בדרך הנכונה". 


"אני והצוות תמיד חיוביים ומסתכלים על ההתמודדויות כהזדמנות להמשיך ולהתפתח", ערן שדו

 

למה אנחנו רואים את זה פחות בהישגיות, בעלייה ליורו ולמונדיאלים לאורך השנים?

"אני חושב שזה תהליך מובנה, לא אינסטנט. אנחנו רואים את התהליך מהנבחרות הצעירות שהגיעו ליורו וגם הצלחות בנבחרת הבוגרת. מעבר לכך בראייה שלי אנחנו צריכים לפתח כמה שיותר שחקנים ישראליים שישחקו ברמות הכי גבוהות וכשהיכולת האישית שלהם תתפתח, יהיה לנו קל יותר בנבחרת. בגרמניה כדוגמא, משחקים כ-30 שחקנים אוסטריים וזה נותן ערך מוסף אדיר לנבחרת שלהם. אנחנו מזהים שהשחקנים שלנו שמשחקים בליגות תחרותיות מגיעים עם יכולות נוספות, מהירות מחשבה וביצוע, אינטנסיביות וקצב גבוה יותר שמשתנה מול כל קבוצה. בישראל יש 4 קבוצות מובילות והיתר פחות או יותר באותה רמה והקצבים לא משתנים בצורה משמעותית".

 

 

"קבוצות היום מעסיקות 8 מאמני כושר ומשקמים"

שדו מודע היטב להתפתחויות בעולמות הכושר הגופני והפיזיולוגיה והוא מקפיד להתעדכן במחקרים המתקדמים ובספרות המעודכנת, לשמוע פודקאסטים ייעודים לתחום עיסוקו, לצד ביקורים במועדונים ברחבי העולם והרחבת הידע בשיתופי פעולה עם קולגות. "אני נזכר באימונים שעשיתי בעבר ותוהה 'מה חשבתי לעצמי'. אבל כמו כל דבר בחיים זה היה מתאים לתקופה דאז. התמונה היום שונה לחלוטין בהיבטים של ניהול עומסים. אם בעבר השחקנים היו משחקים 30 משחקים בשנה היום זה הוכפל ויש כאלה שמשחקים יותר. התדירות בין המשחקים עלתה, זמן המשחק עלה ועומד בכל משחק כמעט על 100 דקות וכל העצימויות מתגברות. ההבנה המרכזית היום היא שצריך להתייחס לאינדיבידואל ולא לקבוצה. לכל שחקן ובכל תפקיד במגרש, יש צרכים ספציפיים וכך אנו מתנהלים. ברור לנו שיש שחקנים שנמצאים בעומס גבוה הרבה יותר משחקנים אחרים ולהפך. לכן, העבודה היא מאוד פרטנית ולא קבוצתית והפיזיולוגיה הרבה יותר אינדיבידואלית. המנטלי הוא קבוצתי. יש גם המון דגשים על זמן השינה, סוג ואיכות התזונה, לכמויות, לאיכות המגרש, לזמן בין אימון ואימון, בין תרגיל ותרגיל, בין משחק למשחק, כל פרמטר מקבל התייחסות. זה עולם שלם וזה מזכיר לי שבעשורים קודמים היה מאמן  כושר שליווה קבוצות בראשית העונה לכמה שבועות או חודשים. אח"כ לכל השנה, והיום יש כבר בכל קבוצה 2-3 מאמני כושר ליכולות גופניות ובאירופה הקבוצות מעסיקות מערך של 8 מאמנים ואנשי כושר ומשקמים. ההבנה היא שרק כך יהיה אפשר למקסם את יכולותיהם של השחקנים. בהיבט של ההתמקדות בשחקן האינדיבידואלי, אני מדמה קבוצות כדורגל לאוסף של 24 שחקנים שחברים בקבוצת נהגי פורמולה 1, כל אחד יושב ברכב שלו, נוהג, יודע מה הוא רוצה וצריך, אבל הוא עדיין חלק מקבוצה".

 

 

החיבור לכוכבי העל

הכישורים הבינאישים של שדו, מעבר ליכולות המקצועיות המוכחות הובילו אותו במשך השנים לאמון יוצא דופן של דור השחקנים המוביל שמככבים על הדשא בישראל ובאירופה. ברשימה המכובדת הזו תמצאו בראש ובראשונה את ערן זהבי שבין השניים נרקמה חברות מעוררת השראה גם מחוץ למגרש. במהלך השנים שדו גם מלווה את מנור סולומון, דור פרץ, אלי דסה, וביברס נאתכו. "שואלים אותי הרבה על החיבור לשחקנים ואני חושב שעם השנים פיתחנו יחסים שחוצים את המקום המקצועי, והם יודעים שאני עושה ואעשה הכל עבור האחר, ללא כל אינטרס כזה או אחר. עם ערן לדוגמא גרתי יחד חמש שנים בסין והיום כשאני טס לליגיונרים המדהימים שלנו הם לא מוכנים שאלון בבית מלון, למרות שזה ממומן. זה מחמם את הלב ואני מברך על ההערכה הזו. אמשיך להעצים את מי שבסביבתי". שדו חושף כי הוא בקשר יומיומי עם שחקני הנבחרת בכל רחבי הגלובוס, "הם מתייעצים איתי בסוגיות פיזיות והכל נעשה בתיאום עם הצוותים בקבוצות שלהם".

 

• עד כמה אתה מעורב אם בכלל בהחלטות טקטיות?

"לא מעורב באופן חד משמעי. זו החלטה שאליה הגעתי עוד בתחילת  דרכי המקצועית. אני אמון רק על ההיבטים שנוגעים לתפקיד שלי ולא במה שקשור לסגל, או שיטת המשחק. כמובן שאני יכול לעדכן את המאמן על הכושר של שחקן כזה או אחר, על תהליכי השיקום וכד'".

נראה שגם אחרי המון שנים בתחום אתה עדיין מחובר מאוד לעולמות הכושר הגופני?

"זכיתי לעסוק בתחום שאני מאוד אוהב. אני מתעורר כל בוקר עם רעיון חדש לאימון, ולומד בכל מקום, גם במועדוני הפאר של אירופה וגם באימון של קבוצות ילדים פה בעמק והגלבוע. אני מאמין שאפשר לקחת מכל מקום משהו ואני גם מקפיד לא להיות מקובע ולהישאר פתוח בחשיבה".

 

"עפולה זה הבית האמיתי שלי"

למרות שנדד בין קבוצות רבות ברחבי הארץ והעולם, הבית האמיתי של שדו היה ונותר פה במרחבי העמק, בציר שבין שכונת עפולה עלית בה גדל וכפר יחזקאל, הבית הפיזי והנעים שלו בעשורים האחרונים. קולגות מעולמות הכדורגל תמיד יאמרו שהוא תמיד נשאר בגובה העיניים, למרות ההתקדמות המרשימה. "אני מדבר בכל פורום בשבחה של עפולה, מה היא נתנה לי, איזה ערכים לקחתי מהסביבה שאפשרו לי להגיע למקומות הכי גבוהים. אני גם יכול לומר שאני מתרגש לפגוש את זכי אהרוניאן,, קלוד דהן, את הדודנים עמוס ודודי אעידן או את האחים סילקו וכהן, ויסלחו לי יתר אגדות העבר המקומיות, מאשר את רונאלדו במרחק של שני מטרים במשחק מול פורטוגל. אני גם מתרגש כל פעם מחדש לפגוש את משה סיני, אליל הילדות שלי ואני גם תמיד אומר לו את זה".

 


שאלון בקצב גבוה


 

• תשקול חזרה לשוב ולשמש כמאמן כושר בקבוצה בחו"ל?

"אני לא פוסל, אבל רק אם זו תהיה הצעה מליגה אירופאית איכותית"

 

• הייתה לך הצעה מעבר לים?

"לפני כמה שנים קיבלתי הצעה לעבוד במערך של בנפיקה ליסבון, שקלתי בכובד ראש וסירבתי כי זה לא היה הוגן עבור המשפחה שלי בטיימינג, אחרי שעבדתי שנים ארוכות בסין והולנד וכמעט לא הייתי בבית".

 

• השחקן הישראלי שהיכולות הגופניות שלו מרשימות איתך?

"יש המון. עומרי גנדלמן למשל שמוביל את המדדים בליגה הבלגית. גם ערן זהבי מדהים, עם נתונים שלא רואים ושחקנים ממש לא מציגים בגיל שלו".

 

• עד כמה אתה מחובר לכדורגל המקומי?

"מחובר מאוד ומעודכן במה שקורה בכל קבוצה באזור. הכדורגל בעמק תמיד יהיה חלק ממני".

 

• טיפ משנה חיים לספורטאי צעיר בתחילת דרכו?

"לסגל אורח חיים בריא".

 

• איך זה לאמן את הילדים שלך?

"מורכב מאוד, בעיקר נוכח הידיעה שהם נדרשים להתמודד עם ביקורת כפולה, מבפנים ומבחוץ, אבל לשמחתי אנחנו צולחים את זה ואין לי בעיה לצעוק עליהם במהלך האימון והם גם יודעים שאעשה הכל למען הצלחתם העתידית. בכל מוצ"ש הם מקבלים לו"ז אימונים שבועי ואם פספסתי בטעות אני מיד זוכה לעדכון. הם הסיבה שבגללה אני גם לא מאמן קבוצה, ותמיד יישארו לי ייסורי מצפון על השנים שלא הייתי צמוד אליהם בגלל האימון בחו"ל".

 

• תחומי ענין מעבר למגרש?

"קריאה של חומר מקצועי אבל לא רק, ופתירת תשחצים".

 

• אם היית יכול לחזור במכונת זמן, מה היית אומר לערן שהיה בתחילת דרכו המקצועית?

"לא להתרגש ולא להילחץ מדבר. כל דבר מגיע בעתו".

 

• שני דברים שלא יודעים עליך?

"אחד, יש לי OCD מאוד גבוה. הדבר השני הוא שבמשחקים של הילדים שלי אני חייב לשבת לבד".

 

• אמונה?

"האמונה תמיד הייתה טבועה בי והתחזקה בשנים האחרונות. אני שומר שבת והרגע הכי מהנה בשבוע הוא כשאני צועד עם ילדיי בערב שבת לבית הכנסת במושב. ההתנתקות הזו מהנייד ומהיום יום בכלל, שומרת עליי".

 

• תחום שהיית רוצה לעסוק בו, אם לא היית מאמן כושר?

מדריך טיולים בארץ ובחו"ל.